De Poolse oud-president Aleksander Kwasniewski heeft het bestaan van een geheime gevangenis van de CIA in Polen toegegeven.

Dat meldt AP.

De gevangenis waar terreurverdachten werden gehoord door de CIA, zou actief zijn  geweest van december 2002 tot de herfst van 2003.

De openbaring van Kwasniewski volgt na het verschijnen van het rapport over de CIA-martelpraktijken in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001. 

De voormalig Poolse president, die van 1995 tot 2005 aan de macht was, benadrukt dat de Poolse autoriteiten nooit toestemming hebben gegeven voor het martelen of slecht behandelen van de gevangen.

De verhalen over het bestaan van een CIA-gevangenis in Polen bestaan al jaren, maar zijn nooit officieel bevestigd.

Onderzoek

De Poolse regering liet in 2005 een onderzoek instellen naar het bestaan van de gevangenis, nadat er verhalen in de media waren opgedoken over het veroorcentrum. 

In een militair opleidingscentrum in het noordoosten van Polen zou de CIA in een volledig afgeschermde zone terreurverdachten hebben verhoord en mogelijk gemarteld. Op een nabijgelegen militaire luchthaven zouden sinds 2002 CIA-vliegtuigen met de verdachten zijn geland.

Later werd besloten dat de resultaten van het onderzoek niet openbaar zouden worden gemaakt. Kwasniewski liet in 2005 nog voor de camera's weten dat er geen gevangenissen in Polen "zijn", in de tegenwoordige tijd, wat voor grote onrust zorgde. Later kwam hij daar weer van terug.