Een inmiddels gepensioneerde Nederlandse professor is in opspraak geraakt in de Verenigde Staten.

Op het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge heeft Walter Lewin studentes online seksueel lastig gevallen, aldus het vermaarde instituut.

Om die reden zijn al zijn online lessen en colleges verwijderd, meldt MIT op zijn website. Lewin gaf sinds 2009 geen colleges meer en heeft zijn laatste online lessen in de herfst van 2013 gegeven.

In oktober klaagde een studente over seksueel ongepast gedrag van de natuur- en sterrenkundige op het internet. Ze heeft materiaal waaruit blijkt dat hij haar en andere vrouwen lastigviel.

Pijnlijk

Er werd een onderzoek gestart, waaruit bleek dat Lewin zich inderdaad niet aan ''het beleid van het instituut aangaande seksueel gedrag'' hield. De rector van MIT liet weten dat ''het pijnlijk is om te horen over dit gedrag, dat deze actie noodzakelijk maakte''.

Lewin werd geboren in Nederland en studeerde in Delft. In de jaren zestig van de vorige eeuw ging hij werken aan het prestigieuze MIT, dat wordt gezien als één van de beste universiteiten ter wereld.

Uitleg

In Nederland maakte hij de afgelopen tijd verschillende keren zijn opwachting bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Daarin legde hij op eenvoudige wijze natuurkundige fenomenen uit.
 
Ook op YouTube is Lewin een bekend persoon. Sommige filmpjes, waarin de professor fenomenen uit de natuurkunde vaak in een act-vorm uitlegt, werden honderdduizenden keren bekeken.