Het Wereldvoedselprogramma (WFP) hervat de voedselhulp aan 1,7 miljoen Syrische vluchtelingen in de buurlanden van Syrië.

Het VN-programma heeft genoeg geld gekregen om de vluchtelingen in Jordanië, Libanon, Turkije, Irak en Egypte eten te kunnen geven, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

WFP zag zich ruim een week geleden genoodzaakt de hulp op te schorten. De organisatie deelt in de buurlanden van Syrië voedselbonnen uit waarmee de vluchtelingen in de plaatselijke winkels kunnen betalen.

Er werd een wereldwijde inzamelingsactie op gang gebracht om de hulp te kunnen hervatten. WFP hoopte dat zeker 64 miljoen mensen (online) een dollar zouden doneren om zo minstens 64 miljoen dollar (ruim 51 miljoen euro) in kas te krijgen.

WFP zegt dat sinds begin vorige week 80 miljoen dollar aan donaties is binnengekomen. Daardoor kan rond half december per gezinslid ongeveer 30 dollar worden geschonken. Er is dan nog geld over om ook in januari vluchtelingen te helpen.

''Deze enorme steun in zo'n korte tijd is ongeëvenaard'', stelt directeur Ertharin Cousin. Het meeste geld kwam van regeringen. Individuen en organisaties uit de particuliere sector in 158 landen brachten 1,8 miljoen dollar bijeen.

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex l Interview met HRW-onderzoeker over Syrië

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië