Een nieuw bestand tussen de regering van Oekraïne en separatisten in het oosten van het land is dinsdagmorgen van kracht geworden. 

Een woordvoerder van de pro-Russische separatisten zegt dat er voor zover bekend nergens meer wordt gevochten. Het Oekraïense leger heeft laten weten alle gevechtshandelingen te hebben gestaakt.

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, komt de contactgroep snel bijeen om over een duurzaam bestand te spreken.

De contactgroep bestaat uit afgezanten van Rusland, Oekraïne en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Stilte

De woordvoerders zeggen dat er een 'dag van stilte' in acht wordt genomen, iets wat is voorgesteld door president Petro Porosjenko. Rebellenleiders zeggen ermee te hebben ingestemd. 

Het is echter de vraag wat er in de praktijk terechtkomt van de wapenstilstand. Eerder dit jaar werden ook bestanden gesloten, maar die zijn sindsdien dagelijks geschonden.

Deze groep besloot eerder tot een wapenstilstand met ingang van 5 september, maar dat bestand is inmiddels 'kapotgeschoten'. In de regio's Donetsk en Loehansk werden maandag nog tientallen raketten afgevuurd. 

Lees ookEen wapenstilstand in Oekraïne: eerst zien dan geloven 

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne