Meer dan elf miljoen Britse kinderen zijn mogelijk slachtoffer geweest van misbruik.

Dat heeft een van de leden van de speciale onderzoekscommissie gezegd, waarbij hij sprak van een nationale epidemie. Graham Wilmer zegt zich te baseren op overheidscijfers.

"Er zijn potentieel 11,7 miljoen slachtoffers die zich nog niet hebben gemeld en velen van hen zullen zich in groten getale naar voren komen", zei Wilmer maandag tegen Sky News in een oproep voor meer steun aan de slachtoffers.

"We hebben te maken met een enorm, enorm probleem. Als we niet de juiste hulp geven aan de mensen die zich melden kunnen er belangrijke gezondheidsproblemen ontstaan, zowel geestelijk als fysiek, die de maatschappij geld kosten. We beschouwen kindermisbruik nu als een nationale epidemie."

Slachtoffers

Eén op de zes jongens en één op de vier meisjes onder de zestien zou slachtoffer zijn, verklaart Wilmer, die zelf ook is misbruikt en hulpverlener voor misbruikslachtoffers is.

De laatste tijd is van een aantal bekende Britten uitgekomen dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik. De bekendste zaak is die van BBC-presentator Jimmy Savile, die in vijftig jaar tijd meer dan tweehonderd kinderen zou hebben misbruikt in televisiestudio's, ziekenhuizen en scholen. De dader in misbruikzaken is meestal iemand uit de directe omgeving van het kind.

De speciale onderzoekscommissie naar kindermisbruik richt zich op de vraag of de overheid en andere instanties sinds 1970 voldoende hebben gedaan om kinderen in Engeland en Wales te beschermen. Het gaat daarbij om alle vormen van seksueel misbruik.