De sabotage in de Belgische kerncentrale Doel 4 van afgelopen zomer werd mogelijk gepleegd met een terroristisch oogmerk. 

Dat verklaarde directeur André Vandoren van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) zondag voor de Belgische zender RTL-TVi.

Het OCAD is vergelijkbaar met de Nederlandse coördinator terrorismebestrijding.

Onder leiding van het federaal parket is een onderzoek opgestart, dat in de grootst mogelijke discretie wordt gevoerd. Volgens Vandoren wijst de interventie van het federaal parket in dit dossier erop dat de onderzoekers een terreurdaad vermoeden. "''Indien het federaal parket zich bezighoudt met dit dossier, betekent het dat men in die richting gaat", aldus de OCAD-topman.

Olie

Begin augustus liet iemand met opzet 65.000 liter olie weglopen waardoor de turbines zware schade opliepen. De centrale werd stilgelegd voor reparaties, met een prijskaartje van 30 miljoen euro. De totale schade ligt veel hoger omdat de energiemaatschappij de stroom van elders moest halen. ''De financiële impact bedraagt 27 miljoen euro per maand'', zei Electrabel begin deze maand.

Volgens Belgische vakbonden komen er 150 extra bewakingscamera's bij in de kerncentrales Tihange en Doel. Ook worden meer deuren voorzien van sloten met magneetkaartsleutels zodat kan worden geregistreerd wie wanneer welke deur opent, meldde persbureau Belga.