Strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben zaterdag delen van een grote luchtmachtbasis in Oost-Syrië bestormd.

De basis, die even buiten Deir el-Zour ligt, is een van de laatste bolwerken van het regeringsleger in een gebied dat verder grotendeels in handen is van IS.

De afgelopen dagen is er fel om het terrein gevochten. In die strijd sneuvelden aan beide zijden tientallen manschappen.

De jongste aanval werd zaterdag ingeluid door een zelfmoordterrorist. Die liet een bomauto ontploffen voor de hoofdingang van de luchtmachtbasis. Aanhangers van IS beweren dat de terreurorganisatie twee legerhelikopters heeft buitgemaakt.

Volgens staatspersbureau SANA heeft de Syrische luchtmacht een konvooi van vijf pantserwagens en vier pick-uptrucks vernietigd.

Opsteker

IS zette donderdag een nieuwe poging op touw de basis en een belendende kazerne, die bekend staat als Brigade 137, in handen te krijgen.

Als de extremistische organisatie daarin slaagt betekent dat een enorme opsteker voor IS en een dreun voor het moreel van de regeringstroepen. IS moest de laatste weken juist enkele nederlagen incasseren.

Het niet ver van Irak gelegen legerkamp is niet alleen van groot psychologisch, maar ook van groot strategisch belang. Het dient als uitvalsbasis voor de Syrische luchtmacht, die vanaf de basis luchtaanvallen uitvoert op stellingen van IS in de grensstreek.

Zware verliezen

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben de strijdende partijen sinds donderdag zware verliezen geleden. Het regeringsleger en bevriende milities verloren 51 man. IS zag zestig strijders sneuvelen.

Vrijdag veroverde IS het dorp Jafra. Dat ligt op een strategisch belangrijke plaats, niet ver van de luchtmachtbasis.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS