Voor de derde dag op rij zijn vrijdagavond (lokale tijd) in talloze grote Amerikaanse steden demonstranten de straat op gegaan om vreedzaam te protesteren tegen het politiegeweld bij de arrestatie van Eric Garner in New York.

Door het hele land werden ligprotesten gehouden, wegen geblokkeerd en bezetten mensen tijdelijk grote winkels om te protesteren, meldt persbureau AP.

Ook de nacht ervoor gingen in New York duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het besluit van woensdag een blanke agent niet te vervolgen om zijn rol bij de fatale arrestatie van de zwarte Eric Garner. 

De ongewapende man uit New York werd in juli aangehouden voor de verkoop van illegale sigaretten. Toen hij daartegen protesteerde, nam een agent hem in een wurggreep. Als gevolg hiervan overleed Garner.

Spontaan

Veel protesten ontstaan volgens AP spontaan. In New Haven in Connecticut marcheerden honderden studenten vrijdagmiddag van de universiteit naar het gerechtsgebouw. In New Jersey organiseerden studenten een spontane mars op straat. Hiermee verstoorden zij de vrijdagmiddagspits in de stad. De gemeente moest de officiele ceremonie voor het aansteken van de kerstboom uitstellen.

In Colorado liepen scholieren weg uit de lessen uit protest tegen het besluit van de onderzoeksjury in New York. In Aurora, een voorstad van Denver, rende een donkere tiener acht kilometer door het stadshart, terwijl ze riep: "Handen omhoog, niet schieten". Haar actie werd door automobilisten met getoeter begroet.

In Florida blokkeerden protesterende Amerikanen de straten van Miami, wat leidde tot een verkeerchaos op de hoofdweg van de stad. Ditzelfde gebeurde in Providence in de staat Rhode Island. In beide gevallen ging de politie niet over tot arrestaties.

Ferguson

De zaak Eric Garner doet denken aan het incident in Ferguson, waarbij de ongewapende zwarte tiener Michael Brown werd doodgeschoten door een blanke agent.

Ook dit besluit van een jury om hem niet te vervolgen, leidde vorige week ook tot protesten door het hele land.

Video: Demonstratie tegen politiegeweld in New York

Alles over de protesten in de VS in ons dossier | Rassenscheiding in Amerika nog altijd orde van de dag