Twee gijzelaars zijn in Jemen omgekomen tijdens een mislukte bevrijdingsactie van Amerikaanse en Jemenitische autoriteiten. Het gaat om de Amerikaanse journalist Luke Somers (33) en de Zuid-Afrikaanse hulpverlener Pierre Korkie.

De twee zijn gedood door hun gijzelnemers, leden van een lokale tak van terreurbeweging al-Qaeda.

De Amerikaanse minister Chuck Hagel van Defensie bevestigde zaterdag de dood van Somers, nadat eerder onduidelijkheid was rond zijn dood.

Een hulporganisatie bevestigt de dood van Korkie, aldus AP. Korkie werd in mei vorig jaar ontvoerd, samen met zijn echtgenote. Zijn vrouw, een hulpverleenster, werd begin dit jaar vrijgelaten. De ontvoerders eisten ruim 2 miljoen euro voor Korkies vrijlating.

Bij de actie in het zuiden van Jemen zijn ook zeker tien strijders gedood van al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP).

Zwaargewond

De mislukte bevrijdingsoperatie werd vrijdagavond laat uitgevoerd door Amerikaanse commando's, aldus een Amerikaanse functionaris. Tijdens de actie schoten de gijzelnemers Somers neer. Hij was zwaargewond toen de commando's hem bereikten. Somers werd in kritieke toestand naar een nabijgelegen Amerikaans marineschip gebracht, maar toen hij daar aankwam was hij aan zijn verwondingen overleden.

Zaterdagochtend plaatste het Jemenitische ministerie van Defensie een verklaring op zijn website waarin stond dat Somers was bevrijd, en dat er tijdens de bevrijdingsoperatie tien gijzelnemers van een lokale tak van terreurbeweging al-Qaeda waren gedood.

Zijn zus Lucy Somers zei toen al dat Amerikaanse FBI-agenten haar hadden ingelicht over de dood van haar broer. 

Gevaar

Somers, in Londen geboren en Amerikaans staatsburger, werd vorig jaar september ontvoerd in de hoofdstad Sanaa. Hij werkte als journalist en fotograaf voor lokale media. Foto's en artikelen van hem kwamen op buitenlandse nieuwssites terecht, waaronder die van de BBC.

Volgens Hagel waren er duidelijke aanwijzingen dat het leven van Somers gevaar liep. De minister zei dit zaterdag vanuit Kabul in Afghanistan, waar hij is voor een verrassingsbezoek.

Video

De lokale tak van al-Qaeda plaatste donderdag nog een video online waarin Somers zei dat zijn leven in gevaar is en om hulp vraagt.

Een gijzelnemer dreigt dat Somers binnen drie dagen wordt gedood als de eisen van de gijzelnemers niet worden ingewilligd. Om welke eisen het gaat, lichtte hij niet toe.

Vorige maand heeft de Amerikaanse regering tevergeefs geprobeerd Somers te bevrijden. Amerikaanse en Jemenitische militairen slaagden er toen wel in andere gijzelaars vrij te krijgen, zes Jemenieten, een Saudiër en een Ethiopiër. Al-Qaeda hield hen vast in een grot in de bergen van de zuidelijke provincie Hadramawt.