De Zwitser Lorenzo Vinsiguerra is na twee jaar gevangenschap ontsnapt aan zijn gijzelnemers op de Filipijnen.

Tijdens zijn ontsnapping heeft hij een van zijn gijzelnemers gedood met een machete, zei een Filipijnse functionaris zaterdag.

De Zwitser riep tijdens zijn vluchtpoging tegen zijn Nederlandse medegevangene Ewold Horn (52) dat hij ook moest wegrennen, maar Horn was daar te ziek en te zwak voor. Van de Nederlander ontbreekt elk spoor.

Vinsiguerra wist aan zijn bewakers te ontkomen toen er een vuurgevecht plaatshad tussen de rebellen en militairen. Hij greep de machete van een van zijn bewakers en stak hem ermee in zijn nek. Hij werd tijdens zijn vlucht wel beschoten en is gewond geraakt, maar hij is er goed aan toe.

Legerarts

Volgens een legerwoordvoerder raakte de Zwitser gewond aan een wang toen hij de machete probeerde te bemachtigen en wordt hij behandeld door een legerarts.

Tijdens het vuurgevecht tussen rebellen en militairen voerde het leger ook bombardementen uit in het rebellengebied. Vijf rebellen zijn bij de gevechten om het leven gekomen en zeven raakten gewond, aldus de legerwoordvoerder.

Video: Lorenzo Vinsiguerra ontsnapt aan gijzelnemers

Geldbedrag

De Zwitser werd in februari 2012 samen met Horn gegijzeld door de islamitische terreurgroep Abu Sayyaf toen zij op een boot vogels aan het bekijken waren in de provincie Tawi-Tawi. De twee werden zo'n duizend kilometer ten zuiden van Manilla op het eiland Sulu in de jungle vastgehouden. Ook worden naar verluidt een Chinese vrouw en een Maleisische man vastgehouden.

Vorige maand werden twee Duitse gegijzelden vrijgelaten die een half jaar vast hadden gezeten, volgens Abu Sayyaf nadat er enkele miljoenen euro's losgeld was betaald. De Duitse en Filipijnse autoriteiten willen niet zeggen of er een geldbedrag is overgemaakt. Abu Sayyaf houdt meerdere buitenlandse en Filipijnse gevangenen vast.

Abu Sayyaf strijdt voor een eigen staat in het islamitische zuiden van de overwegend katholieke Filipijnen. Het heeft zich solidair verklaard met al-Qaeda en Islamitische Staat.