Een groep van ruim honderd mensen is vrijdag (lokale tijd) aangekomen in Jefferson City nadat ze zeven dagen hebben meegelopen in een protestmars. 

De stoet begon vorige week zaterdag in Ferguson met wandelen en eindigde bij het huis van de gouverneur van de staat Missouri.

De mars van bijna tweehonderd kilometer was een protest tegen het doodschieten van een ongewapende zwarte jongen door een blanke politieman in Ferguson. Het lopende protest was een initiatief van de antiracismebeweging NAACP. Bij aankomst in Jefferson City scandeerden betogers onder meer 'handen omhoog, niet schieten'.

Vrijdagavond waren er in de Verenigde Staten opnieuw protesten tegen buitensporig politiegeweld. In New York gingen honderden betogers de straat op om te protesteren tegen het jurybesluit om een blanke agent niet te vervolgen voor de fatale arrestatie van Eric Garner. Hij werd tijdens zijn arrestatie in de wurggreep gehouden, waardoor hij geen lucht meer kreeg.

Eisen

Betogers in New York liepen de Apple-winkel aan de bekende winkelstraat Fifth Avenue, het warenhuis Macy's en het treinstation Grand Central Terminal binnen om hun protest kracht bij te zetten.

Voor het eerst kwamen de demonstranten ook met flyers met daarop duidelijke eisen. Ze willen dat alle leidinggevende politiemensen worden ontslagen, er een openbaar aanklager wordt aangesteld die klachten over buitensporig politiegeweld onderzoekt en dat er wetgeving komt die de wurggreep strafbaar maakt.

Ook in Miami, Washington D.C., Chicago, Cleveland, Jacksonville (in de staat Florida) en Boston waren er vrijdagavond vreedzame protesten.

Vijf dingen die u moet weten over de rellen in Ferguson | Lees alles over Ferguson op ons dossier

Chronologie onrust Ferguson