Meer dan een half miljoen mensen op de Filipijnen zijn op de vlucht geslagen voor de tyfoon Hagupit die zaterdagochtend richting de centrale eilanden van het land beweegt. 

Volgens het nationale rampenagentschap hebben meer dan 616.000 mensen hun huizen verlaten om te schuilen in scholen, gemeentehuizen, gymzalen en kerken.

De tyfoon is iets in kracht afgenomen maar blijft van verwoestende sterkte, meldde CNN vrijdag. In de tyfoon, lokaal Ruby genoemd, worden windsnelheden van 215 kilometer per uur met pieken van 250 kilometer per uur bereikt. Het is nu een wervelwind in de op een na zwaarste categorie.

In heel de Filipijnen zijn havens dichtgegaan en vluchten geannuleerd. Gevreesd wordt dat het oog van Hagupit ongeveer over dezelfde regio zal trekken als vorig jaar de verwoestende wervelstorm Haiyan. Toen verloren meer dan zevenduizend mensen het leven.

Hoofdstad

In het oosten van de Filipijnen regent het en waait het al flink in aanloop naar de komst van Hagupit. De tyfoon komt naar verwachting zondag voor zonsopgang (lokale tijd) aan land. Manilla loopt 7 uur voor op Nederland.

Naar verwachting wordt het oostelijke eiland Samar het eerst getroffen. Daarna zal de tyfoon volgens berekeningen over regio's in het midden van het land trekken, en mogelijk over de hoofdstad Manilla.

Video: Filippino's op de vlucht voor Hagupit