Iran heeft wel degelijk bommen gegooid op doelen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in buurland Irak. De luchtaanvallen waren op verzoek van de regering in Bagdad en niet gecoördineerd door de Verenigde Staten.

Dat zei de Iraanse onderminister Ebrahim Rahimpour van Buitenlandse Zaken in de Britse hoofdstad Londen tegen de krant The Guardian.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie had maandag al gezegd dat Iran bommen op IS heeft gegooid. Een anonieme hoge Iraanse functionaris ontkende dat woensdag, maar Rahimpour spreekt hem tegen.

Televisiezender Al Jazeera heeft beelden van de bombardementen. Daarop zijn F4-straaljagers te zien waarover ook het Iraanse leger beschikt.

Rahimpour zei dat het doel van de aanvallen ''de verdediging van belangen van onze vrienden in Irak'' was. ''Wij staan niet toe dat de situatie in Irak net zo wordt als in Syrië, waar buitenlanders nu de dienst uitmaken'', zei de onderminister. ''Natuurlijk is onze steun aan Irak groter dan die aan Syrië, omdat het dichter in de buurt ligt.''

De luchtaanvallen hadden op 24 november plaats in de provincie Diyala, ten noordoosten van de hoofdstad Bagdad. Rahimpour maakte duidelijk dat Iran slagvaardig zal optreden om te voorkomen dat islamistische strijders de grens naar Iran oversteken. Daar is volgens de onderminister nu in ieder geval nog geen sprake van.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS