Een Nigeriaanse hulpverlener met ebola komt dit weekeinde naar Nederland. Hij wordt opgenomen in het Calamiteitenhospitaal van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. 

Het is de eerste keer dat een buitenlands ebolapatiënt hier wordt verpleegd. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft gevraagd de man op te vangen.

De Nigeriaan wordt vervoerd met een ambulancevliegtuig. Het is een toestel van het type Gulfstream III, waarin de patiënt volkomen geïsoleerd kan worden vervoerd. Waar het vliegtuig landt, is nog niet precies bekend, maar het zal hoogstwaarschijnlijk zaterdag op Schiphol zijn. Daarna gaat de man met speciaal vervoer naar Utrecht.

Alle mogelijke besmettingsrisico's zijn volgens minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking afgedekt. Er is uitgebreid geoefend voor de komst van een ebolapatiënt, zei ze vrijdag.

Eboladokters

Twee dokters in Sierra Leone zijn vrijdag overleden aan ebola, meldden overheids- en ziekenhuisbronnen. Het aantal dokters in het West-Afrikaanse land dat door het virus is overleden komt daarmee op tien.

Het is niet duidelijk hoe de dokters besmet zijn geraakt, omdat ze niet in ebolaklinieken werkzaam waren. De autoriteiten konden niets kwijt over de namen en nationaliteiten van de twee medici.

Volgens bronnen gaat het om dokter Dauda Koroma en dokter Thomas Rogers. Het zijn mogelijk buitenlanders.

Slachtoffers

In Sierra Leone zijn zeker 106 medische hulpverleners om het leven gekomen door het virus. De regering van Sierra Leone heeft beloofd nabestaanden van aan ebola overleden medische hulpverleners een schadevergoeding van omgerekend 4000 euro te betalen.

Wereldwijd zijn er bijna 6200 mensen overleden aan ebola. Vrijwel alle doden vielen in de West-Afrikaanse landen Liberia, Sierra Leone en Guinee.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola