De familie van een door de politie doodgeschoten twaalfjarige jongen uit de Amerikaanse stad Cleveland heeft vrijdag een rechtszaak aangespannen tegen het stadsbestuur en de politie.

De familie eist compensatie en wil ook dat een einde komt aan het politiegeweld in de stad.

Vorige maand overleed de twaalfjarige Tamir Rice, nadat hij bij een recreatiepark door de politie was neergeschoten. Dat gebeurde omdat hij met een pistool zou hebben gezwaaid. Later bleek het om een neppistool te gaan.

Het dossier van de agent die de jongen neerschoot, Tim Loehmann, is openbaar gemaakt. Daar staat in dat zijn superieuren vonden dat hij zich emotioneel niet altijd volwassen gedroeg, moeite had om met stress om te gaan en ''akelig slecht'' presteerde in een training met vuurwapens.

De familie van Rice wil dat Loehmann en Frank Garmack, de chauffeur van de politieauto waarin de twee reden, zich in de rechtbank verantwoorden.

Buitensporig

Donderdag bleek uit een onderzoek van het ministerie van Justitie dat de politie in Cleveland systematisch buitensporig veel geweld tegen burgers gebruikt. Het ministerie beraadt zich nu op stappen om dit geweld door agenten tegen te gaan.