België heeft "een grote koningin verloren", aldus de Belgische premier Charles Michel in reactie op het overlijden van koningin Fabiola. Ze gaf België "wereldwijde uitstraling".

Fabiola overleed vrijdag op 86-jarige leeftijd in kasteel Stuyvenberg in Brussel. Ze was de weduwe van koning Boudewijn, die van 1951 tot 1993 op de troon zat.

"We zullen ons haar herinneren als een grote dame die een plaats krijgt in de geschiedenis van ons land," aldus Michel. 

Volgens oud-minister Willy Claes was ze de "ideale partner voor koning Boudewijn, die zijn koningschap als een roeping uitoefende", zei hij tegen omroep VRT.

Volgens Claes heeft Fabiola koning Boudewijn altijd zeer gemotiveerd en een groot deel in zijn zorgen gedeeld. "Zij en Boudewijn waren het perfecte koppel." Aan de andere kant kon het stel moeilijk het verdriet verbergen dat ze zelf geen kinderen hadden. "Dat was duidelijk een thema dat regelmatig terugkwam."

Ook oud-minister Herman De Croo prees de steun die Fabiola haar man en koning altijd heeft gegeven. Hij benadrukte de speciale, intieme band tussen Fabiola en Boudewijn. Hij sprak ook over de humor van de koningin die soms lak had aan het protocol om met gewone mensen te kunnen praten.

Spanje

De Spaanse koning Felipe en zijn vrouw koningin Letizia hebben vrijdag in een telegram hun gevoelens van medeleven overgebracht aan de Belgische koning Filip en zijn echtgenote koningin Mathilde.

Fabiola werd in 1928 geboren in Madrid als Doña Fabiola de Mora y Aragón.

Het gemeentebestuur van Motril in het zuiden van Spanje heeft voor zaterdag een dag van rouw afgekondigd. Fabiola had een vakantieverblijf in Motril.

Di Rupo

Oud-premier Elio Di Rupo van België prijst net als Claes en De Croo hoe Fabiola koning Boudewijn heeft bijgestaan gedurende zijn koningschap.

"We zullen haar blijven herinneren omwille van haar présence en beschikbaarheid, in het bijzonder tegenover de zwaksten in onze samenleving'', aldus Di Rupo.

Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix hebben ''met groot verdriet kennis genomen'' van het nieuws. ''Hun gedachten zijn bij de Belgische Koninklijke Familie'', laat de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdagavond weten.

Fabiola was 'grande dame' van Belgisch koninghuis