De Belgische koningin Fabiola is vrijdagavond op 86-jarige leeftijd overleden in haar woning, het Kasteel van Stuyvenberg in Laken. Ze was de weduwe van koning Boudewijn, die België regeerde tussen 1951 en 1993.

Dat heeft het paleis vrijdag gemeld.

"Met zeer grote droefheid melden we het overlijden van Hare Majesteit Koningin Fabiola vanavond", aldus de korte verklaring.

Het was vrijdagavond nog niet bekend wanneer Fabiola wordt begraven. De familie besluit dat in het weekeinde. 

De Belgische premier Charles Michel heeft vrijdagavond in een verklaring Fabiola geprezen ''voor haar inzet voor het land op sociaal en cultureel gebied''.

Fabiola was de echtgenote van de op 31 juli 1993 overleden koning Boudewijn en de tante van de huidige koning Filip. Ze had al langere tijd gezondheidsproblemen.

Teruggetrokken

Ze had osteoporose, een ouderdomsziekte die haar botten verzwakte. Daarnaast leed ze aan zuurstoftekort in haar bloed. Volgens Belgische media was ze aan haar rolstoel gekluisterd.

Ook bij de benoeming van koning Filip vorig jaar zat ze in een rolstoel. Daarna verscheen ze alleen nog in het openbaar bij een herdenkingsdienst voor Boudewijn in juli. Eind 2013 trok ze zich helemaal terug uit het publieke leven.

Begin 2009 lag Fabiola door een zware longontsteking enige tijd in het ziekenhuis. Volgens de Vlaamse krant De Standaard is ze daar nooit helemaal van hersteld.

"De laatste tijd had ze ook kunstmatige beademing nodig", zo vertelde een woordvoerster van het paleis de krant.

Spaanse adel

De van origine Spaanse Fabiola was van adellijke afkomst. Ze werd op 11 juni 1928 geboren in Madrid als Doña Fabiola, Fernanda, Maria de las Victorias, Antonia, Adelaïda de Mora y Aragon. Ze was het derde kind van Don Gonzalo Mora Fernandez, graaf van Mora en Markies van Casa Riera. 

In 1960 trouwde Fabiola met koning Boudewijn van België en zegde ze haar carrière als verpleegster in een ziekenhuis in Madrid vaarwel. De vorst overleed in 1993 toen hij en Fabiola op vakantie in Spanje waren. Het paar kreeg geen kinderen. Dat was een zware persoonlijke last die het koppel moest dragen. Fabiola kreeg meerdere miskramen.

Boudewijn werd na zijn dood daarom opgevolgd door zijn broer Albert, die vorig jaar aftrad. Zijn zoon Filip zit nu op de troon. Hij is getrouwd met koningin Mathilde met wie hij vier kinderen heeft: de prinsessen Elisabeth en Eléonore en de prinsen Gabriël en Emmanuel. 

Na Boudewijns dood verscheen Fabiola nauwelijks meer in het openbaar. Ze hield wel de titel koningin.

Video: Koningin Fabiola overleden

Profiel Fabiola: 'grande dame' van Belgisch koninghuis

Reacties: 'België heeft met Fabiola grote koningin verloren'