Een Chinese oud-minister is opgepakt, omdat hij corrupt zou zijn en staatsgeheimen zou hebben gelekt. Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua vrijdag.

Zhou Yongkang was minister van Openbare Veiligheid tussen 2002 en 2007, en was jarenlang een leidend figuur binnen de Communistische Partij in China.

Zhou is uit de partij gezet en opgepakt, zo werd vrijdag bekendgemaakt. Eerder dit jaar werd al bekendgemaakt dat er een onderzoek was gestart naar criminele praktijken van de vooraanstaande Chinese politicus.

Volgens dat onderzoek heeft hij grote bedragen aan steekpenningen aangenomen en zijn vrienden en familie verrijkt. Bovendien lekte hij partij- en staatsgeheimen in ruil voor grote geldbedragen. Ook zou hij zijn macht hebben ingezet om vrouwen in bed te krijgen, en pleegde hij regelmatig overspel.

Startsein

Zhou is verreweg de grootste vis die wordt gepakt, sinds de Chinese overheid de strijd aanbond met corruptie. President Xi Jinping gaf enkele maanden geleden het startsein voor operatie 'Pak de vos'. De Chinese overheid stond bekend om de grootschalige corruptie, die generaties lang zonder veel problemen kon voortduren.

In de maanden juli tot november van dit jaar alleen al zijn in China en in andere landen 428 Chinezen opgepakt, omdat zij zich aan corruptie schuldig zouden hebben gemaakt.

Van de verdachten hebben er 231 zich vrijwillig bij de politie gemeld. 32 anderen waren al meer dan tien jaar op de vlucht. De Chinese autoriteiten hebben in zestig landen naar verdachten gezocht. Dat gebeurde in samenwerking met de plaatselijke autoriteiten. Vooral in West-Europa, het zuiden van de Pacific en Afrika waren Chinese opsporingsambtenaren actief.

President Xi waarschuwde dat omkopingspraktijken een bedreiging voor de Communistische Partij zijn. Officieel liep operatie 'Pak de vos' tot 1 december, maar onderminister Liu Jinguo van Openbare Veiligheid heeft verzekerd dat de aanpak van corrupte ambtenaren, politici en zakenlieden zal doorgaan.