De omstreden tandarts Mark van Nierop wil niet worden uitgeleverd aan Frankrijk. Hij heeft een kort geding aangespannen om dat te voorkomen.

Dat dient volgende week vrijdag bij de rechtbank in Den Haag. Van Nierop zegt dat hij zelfmoordneigingen heeft. ''We willen uitstel krijgen tot hij in orde is. En we willen dat Frankrijk garanties geeft dat hij een behandeling kan krijgen'', zei zijn advocaat Lauk Woltring vrijdag.

Van Nierop was begin september opgepakt in Canada, omdat Frankrijk hem wil vervolgen voor zijn wanpraktijken. Tientallen patiënten van zijn praktijk in de plaats Château-Chinon hadden over hem geklaagd.

Van Nierop zou onder meer gezonde tanden hebben getrokken, kaken hebben gebroken en delen van instrumenten in het tandvlees hebben laten zitten. Ook kregen zijn patiënten soms last van bloedvergiftiging, snel terugkerende abcessen en schade aan de wortels van hun gebit.

Zelfdoding

Van Nierop had sinds 2009 een praktijk in Frankrijk. Daarvoor werkte hij in Den Haag. Hij was getrouwd met zijn assistente, Brigitte de Pee. Die praktijk ging in 2004 failliet. Twee jaar later overleed zij. Van Nierop zei tijdens een verhoor in Canada dat hij haar had geholpen bij zelfdoding. Dat was een verrassing voor de mensen in haar omgeving, die altijd hadden gedacht dat ze was gestorven door drankmisbruik.

Het Openbaar Ministerie (OM) doet nog steeds onderzoek naar de 'bekentenis'. Het is nog niet bekend wanneer dat onderzoek klaar is.

Justitie heeft geen bezwaar tegen uitlevering aan Frankrijk. ''Het is geen belemmering voor ons onderzoek. Als dat voldoende bewijs oplevert, kunnen wij Frankrijk vragen om hem weer over te leveren, dat bijt elkaar niet'', aldus een woordvoerster.

Van Nierop zit in Nederland, omdat Canada hem tot ongewenst vreemdeling had verklaard. Een paar dagen na de bekentenis werd hij op een vliegtuig naar Nederland gezet. Frankrijk heeft Nederland vervolgens om uitlevering gevraagd.