Het Rode Kruis heeft zijn werk in de Oost-Oekraïense stad Donetsk hervat. Een team van lokale en buitenlandse hulpverleners is er weer aan de slag gegaan om de noodlijdende mensen in de stad te helpen. 

Dat heeft algemeen directeur Yves Daccord van de internationale hulporganisatie vrijdag gezegd tegen de Zwitserse radiozender RTS.

Het Rode Kruis verliet Donetsk in oktober, nadat een Zwitserse medewerker door een mortiergranaat in het kantoor van de hulporganisatie was gedood. Volgens Daccord is de hulp dringend nodig, omdat door de invallende winter de situatie voor de inwoners van de miljoenenstad zeer penibel is geworden. Onder hen zijn veel mensen die voor het geweld in het oosten van Oekraïne naar Donetsk zijn gevlucht.

Volgens het Oekraïense leger is de afgelopen 24 uur hevige strijd geleverd met de separatisten om de controle over het vliegveld van Donetsk. Een militaire woordvoerder liet weten dat zeker zes Oekraïense militairen zijn omgekomen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko zei dat regeringsmilitairen zich uit tactische overwegingen hadden teruggetrokken bij het vliegveld, nadat ze met mortier- en artillerievuur waren bestookt. Een tijdje later keerden ze weer terug naar hun stellingen.