Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag trekt de aanklachten tegen de Keniaanse president Uhuru Kenyatta in. 

Dat meldt de BBC. Het bewijs tegen Kenyatta is volgens de rechter "niet zodanig verbeterd dat de verantwoordelijkheid van meneer Kenyatta voor misstanden zonder redelijke twijfel kan worden bewezen".

Eerder stelde het ICC de aanklagers in de zaak een ultimatum: ze kregen een week de tijd om de aanklacht in te trekken of deze om te vormen "tot een niveau dat een gang naar de rechter rechtvaardigt".

Kenyatta is aangeklaagd voor zijn veronderstelde rol bij het massale geweld na de omstreden presidentsverkiezingen in 2007. Dat kostte aan meer dan duizend Kenianen het leven. Volgens de aanklagers heeft hij mensen tegen betaling geweld laten plegen.

Belemmeringen

Het team van aanklager Fatou Bensouda beklaagt zich onder meer over het feit dat het niet de gevraagde telefoon- en bankgegevens heeft gekregen. Advocaten van Kenyatta stellen dat de onschuld van hun cliënt de voornaamste reden is dat er geen bewijzen liggen.

Bensouda wijst er wel op dat de intrekking van de aanklacht ''niet betekent dat in een later stadium geen nieuwe aanklachten tegen Kenyatta kunnen worden ingediend voor dezelfde of andere zaken, als daar wel genoeg bewijs voor is''.

Volgens Bensouda waren er ook andere belemmerende factoren. Zo verschenen er continu foutieve berichten in de media, werd er op sociale media alles aan gedaan om beschermde getuigen te ontmaskeren en werden mogelijke getuigen geïntimideerd en bedreigd.

Opgetogen

President Uhuru Kenyatta van Kenia is ''opgetogen'' dat de aanklager bij het Internationaal Strafhof de aanklacht tegen hem heeft laten vallen. Hij wil dat de aanklacht tegen vicepresident William Ruto ook wordt ingetrokken. Dat liet hij vrijdag weten.

Kenyatta was bij een bijeenkomst van regeringsfunctionarissen en zakenlieden, toen het nieuws hem ter ore kwam. ''Een is ervan af, bij twee anderen moet dat nog gebeuren'', zei hij. Daarbij doelde hij op Ruto en een andere Keniaan, die ook door Bensouda zijn aangeklaagd. Kenyatta zei dat hij zo snel mogelijk naar huis wil gaan om zijn vrouw het nieuws mee te delen.

Video: Aanklachten tegen Keniaanse president Kenyatta ingetrokken