President Barack Obama heeft vrijdag Ashton Carter voorgedragen als minister van Defensie. 

De voordracht van Carter werd algemeen verwacht en eerder vrijdag al aangekondigd door het Witte Huis.

Als de Senaat ermee instemt, volgt Carter de Republikein Chuck Hagel op, die vorige week zijn aftreden bekendmaakte. Carter (60) was van oktober 2011 tot december 2013 tweede man op het ministerie en verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken.

Hij diende toen onder minister Leon Panetta en diens opvolger Chuck Hagel. Daarvoor was hij vanaf 2009 verantwoordelijk voor de afdeling Aankopen, Technologie en Logistiek op het departement.

Bij Defensie heeft de 60-jarige Carter dus zijn sporen verdiend en volgens sommige senatoren zelfs meer respect gekregen dan Hagel, hoewel Carter nooit in het leger heeft gediend.

Carter staat door zijn academische verleden te boek als technocraat. Critici verwijten president Barack Obama dat hij heeft gekozen voor een 'yes-man' die slechts orders van de president uitvoert.

Hagel

Eind november stapte de minister van Defensie Chuck Hagel op. Volgens Hagel waren de president en hij het erover eens dat dit "het juiste moment was voor een nieuwe leider in het Pentagon". "Ik heb de beslissing niet lichtvaardig genomen." 

De New York Times meldde dat Obama op het aftreden heeft aangedrongen omdat hij Hagel's visie op de bestrijding van de Islamitische Staat (IS) niet goedkeurde. 

Obama heeft voor de ministerpost niet veel keus gehad. Twee andere grote kanshebbers, voormalig beleidschef Michèle Flournoy van Defensie en Jen Johnson van Binnenlandse Veiligheid, hebben bedankt voor de ministerspost.

Video: Ashton Carter nieuwe minister van Defensie