De Amerikaane ruimtevaartorganisatie NASA heeft de ruimtecapsule Orion gelanceerd. De lancering vond om 13.07 uur Nederlandse tijd plaats. 

''Dit is het ochtendgloren van de Orion en het begin van een nieuw tijdperk in de ruimtevaart'', zei de vluchtleiding bij de lancering vanaf Cape Canaveral, in de Amerikaanse staat Florida. 

De lancering werd donderdag uitgesteld wegens technische problemen. Het aftellen werd een paar minuten voor de geplande lancering gestopt. Eerder op de dag zat ook het weer niet mee: de wind waaide te hard.  

NASA maakte om 12.45 uur bekend dat het weer gunstig was en dat de capsule klaar was voor de lancering.

Video: Orion gelanceerd

Test

De capsule gaat, zonder bemanning aan boord, naar 5.800 kilometer hoogte. In vier uur tijd moet de Orion bijna twee rondjes rond de aarde draaien. Daarna moet hij veilig in de Grote Oceaan plonzen. Rond 15.00 uur zat het eerste rondje om de aarde er bijna op. 

De testvlucht is bedoeld om de belangrijkste systemen aan boord te testen. Zo kunnen de ontwerpers zien waar eventueel aanpassingen nodig zijn. In 2017 of 2018 is de volgende testvlucht. De Orion moet op den duur mensen naar de maan en naar Mars brengen. Astronauten zullen niet eerder dan in 2021 in de Orion meevliegen. 

Een van de belangrijkste testpunten is het hitteschild van de capsule. Gekeken moet worden of dat schild temperaturen van boven de 4.000 graden celsius kan weerstaan als de capsule met hoge snelheid terugkeert in de dampkring. Sensoren moeten de straling in de capsule meten.