Een groot deel van de Filipijnen, waaronder de hoofdstad Manilla, wacht gespannen de komst af van de tyfoon Hagupit. 

CNN meldt vrijdag dat tyfoon Hagupit  iets in kracht is afgenomen maar blijft van verwoestende sterkte. 

Waarschijnlijk slaat de tyfoon zaterdagavond of zondagochtend toe in de oostelijke provincie Samar, zegt de Filipijnse weerdienst PAGASA vrijdag.

In de tyfoon, lokaal Ruby genoemd, worden windsnelheden van 215 kilometer per uur met pieken van 250 kilometer per uur bereikt. Het is nu een wervelwind in de op een na zwaarste categorie.

Donderdagnacht nam de storm nog in kracht toe en behaalde windsnelheden van 450 kilometer per uur.

Vorig jaar vonden meer dan 7.300 mensen de dood toen de Filipijnen getroffen werden door de tyfoon Haiyan.

Video: Hagupit minder krachtig maar nog steeds verwoestend

Noodtoestand

In heel de Filipijnen zijn havens dichtgegaan. In diverse gebieden zijn mensen geëvacueerd. Gevreesd wordt dat het oog van Hagupit ongeveer over dezelfde regio zal trekken als vorig jaar de verwoestende wervelstorm Haiyan.

De regering van de Filipijnen overweegt de nationale noodtoestand uit te roepen, waardoor onder meer de prijzen van basisproducten worden bevroren.

President Benigno Aquino gaf opdracht om voedselvoorraden naar gebieden te sturen die naar verwachting worden getroffen. 

In het gebied rond de getroffen stad Tacloban zoeken duizenden mensen onderdak in kerken en scholen. Veel inwoners wonen nog in geïmproviseerde woningen nadat de stad vorig jaar door Haiyan werd verwoest.

Inwoners doen vrijdag en donderdag uit voorzorg massaal inkopen en de schappen van supermarkten zijn voor een deel leeg. Vorig jaar ontstond een groot tekort een voedsel en werden winkels geplunderd.

Meteorologen sluiten ook niet uit dat de storm noordelijker op de Filipijnse kust afkoerst, waarmee ook Manilla, een stad met twaalf miljoen inwoners, in het vizier komt.

Momenteel bevindt Hagupit zich 450 kilometer uit de kust.