Zeker drieduizend mensen zijn donderdag (lokale tijd) in New York de straat opgegaan om opnieuw te demonstreren tegen een omstreden jurybesluit.

Het is de tweede dag op rij dat er wordt geprotesteerd tegen het besluit van woensdag een agent niet te vervolgen om zijn rol bij de fatale arrestatie van Eric Garner.

De protesten hebben het verkeer tijdens de ochtendspits op de Brooklyn Bridge en Manhattan Bridge ontregeld. In de straat Broadway, de verkeersader van Manhattan, vond een protestmars plaats.

Betogers scandeerden "zwarte levens zijn van betekenis" en hielden protestborden omhoog met "De jury is bedrog". Ook waren er borden met de tekst "Onze democratie krijgt geen lucht", een verwijzing naar de laatste woorden "ik krijg geen lucht" die Garner uitsprak toen hij door een agent in de wurggreep werd gehouden.

Betogingen hebben plaats op verschillende pleinen en straten in de Amerikaanse stad, melden Amerikaanse media. In een straat in Brooklyn gingen betogers op straat liggen met kartonnen doodskisten. De politie heeft extra agenten ingezet om het protest rustig te laten verlopen. De meeste protesten verlopen vreedzaam.

Video: opnieuw protesten in New York

Steun

De politie verwijt de burgemeester van New York, Bill de Blasio, dat hij het korps niet genoeg steunt. Hij zou juist de mening van de demonstranten hebben onderstreept in een speech en daarmee de politieagenten voor hun gevoel hebben afgevallen, aldus een woordvoerder van de New Yorkse vakbond voor agenten.

De zaak vertoont gelijkenissen met die in Ferguson, waar een ongewapende zwarte tiener door een blanke agent werd doodgeschoten. Dat leidde tot hevige rellen en maandenlange onrust. In die zaak besloot een jury onlangs de agent niet te vervolgen, waarna opnieuw hevige rellen plaasvonden.

Onderzoek

Een rechter maakte donderdag nieuwe details bekend over de werkwijze van de jury, die besloot om Pantaleo niet te vervolgen. Die hoorde vijftig getuigen en bestudeerde zestig stukken gedurende negen weken beraad.

Het is ongebruikelijk om dergelijke details naar buiten te brengen, maar de openheid kan de gemoederen iets doen bedaren. Na de soortgelijke zaak in Ferguson werden nog veel meer details bekendgemaakt over het dossier dat de jury had bestudeerd.

Ook de Amerikaanse openbaar aanklager Eric Holder sprak zich donderdag uit over de zaak. Hij zei dat een eerder aangekondigd federaal onderzoek naar de dood van Garner zo snel mogelijk, uitvoerig en eerlijk wordt gedaan. Als het nodig is ''wordt vervolging ingesteld''.

Hertraining

Zo'n 22.000 agenten van de politie in New York krijgen een extra training. Die moet ervoor zorgen dat de bevolking meer vertrouwen krijgt in de politie. ''De veranderingen gebeuren, omdat mensen daarom vroegen'', zei De Blasio donderdag tijdens een persconferentie in de stad.

De training van de agenten zal drie dagen duren en richt zich op het oplossen van problemen op straat en communicatie. Ook worden de agenten geoefend op het onder controle krijgen van hun adrenaline.

Volgens De Blasio is de extra cursus voldoende, omdat het moet worden gezien als een "opfriscursus" van vaardigheden die agenten op de politieacademie geleerd hebben.

In New York waren donderdag voor de tweede dag op rij duizenden mensen op de been om te protesteren tegen een jurybesluit een agent niet te vervolgen voor een fatale aanhouding. Woensdag werden er bij protesten 83 mensen opgepakt.

Alles over de protesten in de VS in ons dossier | Rassenscheiding in Amerika nog altijd orde van de dag