De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is welkom op het jaarlijks partijcongres van de Duitse CDU, maar hij mag daar geen toespraak houden. 

Dat hebben twee bronnen binnen de partij en de Duitse regering gezegd. Het is daardoor niet zeker of de Duitse bondskanselier Angela Merkel Sarkozy steunt in zijn ambities opnieuw Frans president te worden.

Sarkozy werd zaterdag gekozen tot leider van de UMP-partij. Hij wil een gooi doen naar de presidentsstoel in Frankrijk in 2017.

Van 2007 tot 2012 was hij al president van het Zuid-Europese land en toen trok hij veel op met Merkel in het zoeken naar oplossingen voor de eurocrisis. Het duo werd bekend onder de naam Merkozy.

Het CDU-congres dat dinsdag en woensdag in Keulen wordt gehouden, werd gezien als een mogelijk podium voor Sarkozy en zijn partij om de banden met Merkel weer aan te halen. Volgens Duitse regeringsfunctionarissen heeft Merkel haar steun niet uitgesproken, omdat ze kritisch is op het beleid dat Sarkozy wil uitvoeren als president. Dat zou teveel anti-immigratie en anti-Europa zijn.