Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag ingestemd met een wet die de immigratieplannen van president Obama 'nietig' verklaart.

Dat meldt persbureau AP.

De wet is voornamelijk symbolisch, aangezien die in de Senaat, die nu nog in handen is van de Democraten, geen stand houdt.  

De Republikeinen ontkrachten hiermee de wet die Obama eind november afkondigde via een zogenoemd presidentieel decreet, waarmee hij het Huis en de Senaat omzeilde. Daarin staan plannen om zo'n vijf miljoen illegalen die al jaren in de Verenigde Staten wonen, een verblijfsvergunning te geven.  

De wet en het decreet dat Obama hiervoor gebruikte, stuitte op felle kritiek van de Republikeinen, die een meerderheid hebben in het Huis en vanaf januari ook in de Senaat. 

Woensdag maakten zeventien Amerikaanse staten bekend dat ze de president aanklagen vanwege zijn omstreden immigratieplannen. 

Shut down

De president staat een grote uitdaging te wachten nu de Republikeinen, uit protest tegen de immigratiewet, dreigen niet akkoord te gaan met de overheidsbegroting. Als deze niet voor 11 december is goedgekeurd, volgt een zogenoemde 'shut down', waarbij de Amerikaanse economie 'op slot' gaat.

Dat was vorig jaar ook het geval toen een deel van de Republikeinen weigerde in te stemmen met de begroting uit protest tegen de zorgverzekeringswet Obamacare.