De politie in de Amerikaanse stad Cleveland gebruikt systematisch buitensporig veel geweld tegen burgers. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder donderdag gezegd.

Het onderzoek naar de politie begon in maart 2013. Het ministerie beraadt zich nu op stappen om buitensporig geweld door agenten tegen te gaan.

Het onderzoek over de politie in de grootste stad van de staat Ohio komt naar buiten op een saillant moment. Vorige maand overleed een twaalfjarige jongen, nadat hij bij een recreatiepark door de politie was neergeschoten. Dat gebeurde omdat hij met een pistool zou hebben gezwaaid. Het bleek om een neppistool te gaan.

De agent die de jongen neerschoot, Tim Loehmann, is donderdag verder in opspraak geraakt. Een persoonlijk dossier uit 2012, aangelegd tijdens zijn baan als agent in de stad Independance, is openbaar gemaakt.

Daar staat in dat zijn superieuren vonden dat hij zich emotioneel niet altijd volwassen gedroeg, moeite had om met stress om te gaan en 'akelig slecht' presteerde in een training met vuurwapens.

Loehmann was zo slecht in zijn werk, dat werd geadviseerd om hem te ontslaan, aldus Amerikaanse media. Toen hij werd aangenomen in Cleveland, werd zijn persoonlijke dossier niet bekeken.