De Amerikaanse regering heeft tevergeefs geprobeerd de 33-jarige journalist Luke Somers, die door terreurbeweging al-Qaeda in Jemen wordt vastgehouden, te bevrijden.

President Barack Obama had vorige maand met de actie ingestemd, zo heeft de Nationale Veiligheidsraad in Washington meegedeeld aan de BBC.

''Helaas was Somers niet aanwezig. Er waren wel andere gijzelaars en zij zijn gered'', aldus de raad. Over de identiteit van deze gijzelaars zijn geen verdere mededelingen gedaan.

Somers, in Londen geboren en Amerikaans staatsburger, werd vorig jaar september ontvoerd. Enige tijd later werd een video vrijgegeven door al-Qaeda waarop een man was te zien die zich Luke Somers noemde.

In de drie minuten durende video vraagt hij om hulp, omdat zijn leven in gevaar zou zijn. Op de video is ook een een lid van al-Qaeda te zien, die dreigt dat Somers wordt gedood tenzij aan niet nader genoemde eisen wordt tegemoetgekomen.

Somers werkte als journalist en fotograaf voor lokale media. Foto's en artikelen van hem kwamen op buitenlandse nieuwssites terecht, waaronder die van de BBC.

Vorige maand redden Amerikaanse en Jemenitische militairen zes Jemenieten, een Saudiër en een Ethiopiër die in een grot in de bergen van de zuidelijke provincie Hadramawt door al-Qaeda werden vastgehouden.

Video: Redding gijzelaar al-Qaeda mislukt