Zeker drieduizend mensen zijn donderdag (lokale tijd) in New York de straat opgegaan om opnieuw te demonstreren tegen een omstreden jurybesluit.

Het is de tweede dag op rij dat er wordt geprotesteerd tegen het besluit van woensdag een agent niet te vervolgen om zijn rol bij de fatale arrestatie van Eric Garner.

Betogers scandeerden 'Zwarte Levens zijn van betekenis' en hielden protestborden omhoog met 'De jury is bedrog'. Ook waren er borden met de tekst 'Onze democratie krijgt geen lucht', een verwijzing naar de laatste woorden 'ik krijg geen lucht' die Garner zei toen hij door een agent in de wurggreep werd gehouden.

Betogingen hebben plaats op verschillende pleinen in de Amerikaanse stad, melden Amerikaanse media. De politie heeft extra agenten ingezet om het protest in goede banen te laten verlopen.

Verzamelen

Donderdagavond liet de Amerikaanse televisiezender ABC News beelden zien van honderden mensen die zich verzamelden op het Foley Square in Manhattan. Op de beelden is te zien dat ook de politie massaal aanwezig is. 

Een onderzoeksjury besloot dat agent Daniel Pantaleo niet vervolgd hoeft te worden voor zijn rol bij de fatale arrestatie van de zwarte Eric Garner. Dat leidde tot woensdag al tot hevige protesten in New York. 83 mensen werden opgepakt.

Steun

De politie verwijt de burgemeester van New York, Bill de Blasio, dat hij het korps niet genoeg steunt. Hij zou juist de mening van de demonstranten hebben onderstreept in een speech en daarmee de politieagenten voor hun gevoel hebben afgevallen, aldus een woordvoerder van de New Yorkse vakbond voor agenten.

De zaak vertoont gelijkenissen met die in Ferguson, waar een ongewapende zwarte tiener door een blanke agent werd doodgeschoten. Dat leidde tot hevige rellen en maandenlange onrust. In die zaak besloot een jury onlangs de agent niet te vervolgen, waarna opnieuw hevige rellen plaasvonden.

Onderzoek

Een rechter maakte donderdag nieuwe details bekend over de werkwijze van de jury, die besloot om Pantaleo niet te vervolgen. Die hoorde vijftig getuigen en bestudeerde zestig stukken gedurende negen weken beraad.

Het is ongebruikelijk om dergelijke details naar buiten te brengen, maar de openheid kan de gemoederen iets doen bedaren. Na de soortgelijke zaak in Ferguson werden nog veel meer details bekendgemaakt over het dossier dat de jury had bestudeerd.

Ook de Amerikaanse openbaar aanklager Eric Holder sprak zich donderdag uit over de zaak. Hij zei dat een eerder aangekondigd federaal onderzoek naar de dood van Garner zo snel mogelijk, uitvoerig en eerlijk wordt gedaan. Als het nodig is ''wordt vervolging ingesteld''.

Hillary Clinton

Hillary Clinton is voorstander van een federaal onderzoek naar de dood van twee zwarte mannen waar de politie een aandeel in had, de een in Ferguson, de ander in New York. Dat zei de voormalig minister van buitenlandse zaken donderdag op een vrouwenconferentie in Boston. 

Het strafrechtelijk systeem in de Verenigde Staten is "uit balans", aldus Clinton. De dood van de twee mannen toont volgens haar de noodzaak van het goed besteden van politiebudgetten. Het geld moet niet gestoken worden in wapens, maar in manieren waarop de politie haar taak het beste verricht, vindt zij.

Demonstranten verzamelen zich op Foley Square in New York