De Somalische terreurbeweging al-Shabaab zegt dat zij donderdag in het zuiden van Somalië een gevechtsvliegtuig van het Keniaanse leger heeft neergehaald. 

''Wij raakten het Keniaanse vliegtuig en haalden het naar beneden'', liet een woordvoerder van de terreurbeweging weten. Het toestel zou zijn neergehaald, toen het de plaats Bulaguduud in het zuiden van Somalië bombardeerde.

Kenia spreekt de bewering van al-Shabaab tegen. Het vliegtuig zou zijn neergestort als gevolg van technische problemen.

Al-Shabaab eiste deze week de verantwoordelijkheid op voor een aanslag in Kenia, een buurland van Somalië. In de nacht van maandag op dinsdag werden bijna veertig niet-islamitische werknemers van een steengroeve vermoord. 

De steengroeve is niet ver van de grens met Somalië. Bijna twee weken geleden was er in de streek ook een aanslag van al-Shabaab. Toen doodden de extremisten 28 mensen, nadat ze een bus hadden gekaapt. De bus werd naar Somalië gereden waar passagiers die niet in staat waren de Koran, het heilige boek van de moslims, te lezen, werden vermoord.

Na de aanslag bij de steengroeve traden de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken, Joseph Ole Lenku, en politiechef David Kimaiyo af.

Verzwakt al-Shabaab nog altijd gevaarlijk