President Robert Mugabe van Zimbabwe heeft donderdag duidelijk gemaakt dat vicepresident Joice Mujuru niet meer in aanmerking komt om hem op te volgen.

Tot voor enkele maanden werd de 59-jarige Mujuru gezien als de belangrijkste kandidaat voor het presidentschap na een eventueel vertrek van de 90-jarige autoritaire leider, maar de afgelopen maanden was zij het doelwit van aanvallen in de staatsmedia.

In een donderpreek tot 12.000 kaderleden van zijn partij ZANU-PF noemde Mugabe de niet aanwezige Mujuru de leider van een ''verraderlijk complot'' tegen hem.

''Terwijl wij dachten dat we samenwerkten'', smeedden de aanhangers van Mujuru een complot om de president af te zetten, zei de hoogbejaarde president. Hij beschuldigde Mujuru ook van grootschalige corruptie bij diverse overeenkomsten over de winning van goud en diamanten.

Video: Mugabe verdenkt vicepresident van 'plegen verraad'

De Krokodil

Mugabe is sinds 1980 in Zimbabwe aan de macht, eerst als premier en later als president. Nu Mujuru is afgeserveerd, maakt minister Emmerson Mnangagwa (64) de meeste kans om de volgende president van het land in het zuiden van Afrika te worden.

Mnangagwa, die De Krokodil wordt genoemd, is een trouw aanhanger van Mugabe. Hij was eerder onder meer minister van Staatsveiligheid en minister van Defensie.

Ook Mugabes bijna 41 jaar jongere vrouw Grace wordt genoemd. Zij is leider van de vrouwenbond van de regeringspartij. Tegen haar pleit dat zij in tegenstelling tot Mnangagwe en Mujuru nooit heeft deelgenomen aan de strijd tegen het blanke minderheidsbewind, dat van 1964 tot de onafhankelijkheid in het land aan de macht was.