Op dinsdag 9 december zal in Oost-Oekraïne een staakt-het-vuren ingaan. Dat zeggen althans president Petro Porosjenko en een rebellenleider donderdag. 

Persbureau AFP maakt melding van het akkoord. De afgelopen maanden zijn meerdere bestanden afgekondigd, die steeds worden geschonden. 

Eerder deze week werd een staakt-het-vuren afgekondigd voor het gebied rond het vliegveld van Donetsk, een belangrijk strijdtoneel in het oosten van Oekraïne. Kort daarna meldde het leger dat soldaten waren beschoten door rebellen. 

Ook in de door de separatisten uitgeroepen Volksrepubliek Loehansk zouden rebellen en het leger tot een akkoord over een bestand zijn gekomen. 

Menselijk schild

Rebellen in het oosten van Oekraïne gaven donderdag ook toe het leger vanuit woonwijken met raketten te hebben bestookt. Dat zegt een commandant van de separatisten, Aleksandr Chodakovski. 

Volgens Chodakovski, commandant van het Vostok-bataljon, is het gebruik van woonwijken als schild geen gemeengoed. Het is de bedoeling dit soort tactieken uit te bannen, zei hij. Rebellen die zich hier schuldig aan maken, zullen worden gearresteerd. 

Veel woningen in het rebellenbolwerk Donetsk zijn getroffen door raketvuur van het leger, dat daarmee reageerde op aanvallen door rebellen vanuit de wijken. De rebellenstrijdkracht beschuldigt het leger er ondertussen van burgers lukraak onder vuur te nemen.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne