De Syrische president Bashar al-Assad verwacht dat de oorlog in zijn land tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) nog lang zal duren en moeilijk zal zijn.

In een interview met het Franse tijdschrift Paris Match zei de president dat hij de opstandelingen zal verslaan en de macht niet zal verliezen.

Volgens Assad is het onvoorspelbaar wanneer de strijd tegen Islamitische Staat (IS) tot een einde komt. In ieder geval zijn de moslimextremisten er volgens hem niet in geslaagd de bevolking aan hun kant te krijgen. Daardoor zou het Syrische leger vooruitgang hebben geboekt.

''Dit gaat niet om een oorlog tussen twee legers. We hebben te maken met terroristische groeperingen die infiltreren in een stad of dorp. Dus deze oorlog zal lang en moeizaam zijn.''

Assad noemde de luchtaanvallen die onder leiding van de Amerikanen sinds september IS-stellingen bestoken een ''illegale interventie'', die geen effect hebben op de strijd tegen IS.

Burgeroorlog

In het interview met Paris Match werd ook ingegaan op de aanhoudende strijd die het Syrische regime voert tegen rebellen in het land die willen dat Assad vertrekt. De president gaf aan zijn eigen vertrek uit het centrum van de macht niet als een oplossing voor het verzet te zien.

''Het land is als een schip: de kapitein ontsnapt niet aan de storm. Hij verlaat het dek niet. Als er passagiers moeten evacueren, is hij de laatste die vertrekt'', zo zei Assad.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS