Met windsnelheden tot 250 kilometer per uur raast een tyfoon richting de Filipijnen.

Volgens meteorologen zal de wervelwind Hagupit zaterdag de oostkust van het land bereiken in het gebied dat vorig jaar door de allesverwoestende tyfoon Haiyan werd getroffen. Naar schatting 7200 mensen verloren daardoor het leven.

Hagupit, lokaal ook Ruby genoemd, is inmiddels uitgegroeid tot een supertyfoon met de hoogste status 5 op de schaal van Saffir-Simpson.

Volgens meteorologen is Hagupit met een doorsnee van 700 kilometer uitzonderlijk groot. De naam van de storm betekent in het Filipijns iets als 'sterk opzwepen'.

Kaarsen

De Filipijnen zette zich schrap voor de zware storm die ongeveer dezelfde route lijkt te volgen als Haiyan. Uit voorzorg waren donderdag de scholen in het gebied zo'n 570 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla al dicht. Bewoners legden voorraden voedsel, kaarsen en batterijen aan.

Het Rode Kruis heeft ook voorbereidingen getroffen om hulp te verlenen. Lokaal, nationaal en internationaal staan vrijwilligers en hulpverleners klaar. Op verschillende plaatsen in de Filipijnen heeft het Rode Kruis al noodvoorraden met onder andere voedsel en dekens maar ook generatoren en communicatiemiddelen.

Hulpverleners zijn inmiddels onderweg naar Tacloban, de plaats in de regio die vorig jaar ook werd getroffen. Noodhulpteams staan klaar, ook in Nederland, om in actie te komen als dat nodig is.