Bij gevechten tussen rebellen en de politie donderdag in Grozny, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, zijn ten minste tien politieagenten en negen aanvallers om het leven gekomen.

Dat heeft de federale Antiterrorismecommissie bekendgemaakt. President Ramzan Kadirov heeft dit bevestigd. Bij de gevechten werden ook een mediacentrum en een schoolgebouw in het centrum van Grozny verwoest.

De aanval, die inmiddels voorbij is, verstoorde de schijn van stabiliteit in de Tsjetsjeense hoofdstad, luttele uren voordat de Russische president Vladimir Poetin zijn jaarlijkse toespraak zou houden in Moskou.

Poetin gaf aan er alle vertrouwen in te hebben dat de lokale veiligheidstroepen met de 'rebellen' zouden afrekenen; hij suggereerde dat die opstandelingen hulp kregen uit het buitenland.

Controlepost

De aanvallers reden volgens medewerkers van veiligheidsdiensten rond 01.00 uur in drie auto's Grozny binnen. Ze hadden die volgens een nieuwskanaal met banden met Russische veiligheidsdiensten woensdagavond in een dorp vijftig kilometer verderop geconfisqueerd.

Bij een controlepost schoten ze drie politieagenten dood. Volgens de Nationale Antiterrorismecommissie in Moskou bezetten ze vervolgens een mediacentrum in Grozny. De kantoortoren werd later door brand verwoest. Hierbij kwamen zes aanvallers om.

Russische persbureaus meldden op gezag van bronnen bij het ministerie van gezondheid dat ook minstens tien agenten waren omgekomen.

Een andere groep aanvallers verschanste zich in een nabijgelegen schoolgebouw en veiligheidstroepen begonnen een operatie om hen te 'liquideren', zei de Antiterrorismecommissie. Op het tijdstip dat de school werd bezet waren geen leerkrachten of leerlingen aanwezig, liet adjunct-directeur van de school Islam Dzjabrailov aan het persbureau RIA Novosti weten.

Video: Zware gevechten in Grozny

Gespannen

In Grozny heerste donderdag een gespannen sfeer. Er klonken geweerschoten en de omgeving van het mediacentrum en de school was afgezet.

Het is in de hele Noord-Kaukasus onrustig. De Tsjetsjeense hoofdstad Grozny maakte daarop echter een uitzondering, vooral ook door de hardhandige wijze waarop de door het Kremlin aangestelde president Ramzan Kadyrov de zaken bestiert. In oktober echter kwamen bij een zelfmoordbomaanslag voor een concertzaal in Grozny op de verjaardag van Kadyrov vijf politieagenten om het leven.

Op de website van het Kavkaz-centrum, spreekbuis van militante islamitische groepen in de Noord-Kaukasus, werd de verantwoordelijkheid voor de aanval door een man opgeëist. Hij zei te handelen in opdracht van de Tsjetsjeense islamistenleider Aslan Bjoetoekajev, die door zijn volgelingen Emir Chamzat wordt genoemd.

Ondanks de nachtelijke aanval vloog Kadyrov donderdagochtend naar Moskou om de toespraak van Poetin in het Kremlin aan te horen.

Video: Onrust in Tsjetsjenië

[[video:zie]]

Wankele vrede

Een jaar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie brak in Tsjetsjenië een oorlog uit toen separatistische rebellen de onafhankelijkheid uitriepen. Het geweld bleef grotendeels tot de deelrepubliek beperkt, maar rebellen zwermden later over andere delen van Rusland uit.

Tot 1999 heerste er een wankele vrede, maar toen laaide het conflict opnieuw op, geïnspireerd door radicaal islamistisch gedachtegoed.

De opstand werd militair neergeslagen. De orde werd hersteld door Kadyrov, die het daarbij volgens critici niet zo nauw nam met de mensenrechten. Wel voerde Kadyrov enkele islamitische voorschriften door. Zo moeten vrouwen als zij zich in de openbaarheid begeven een hoofddoek dragen.