Het Amerikaanse ministerie van Justitie start een eigen onderzoek naar de dood van de ongewapende zwarte Amerikaan Eric Garner in New York. 

Justitieminister Eric Holder heeft dat woensdag bevestigd.

Garner overleed in juli nadat hij tijdens zijn arrestatie door een blanke agent in een wurggreep was genomen. Een jury in New York besloot eerder op woensdag nog politieman Daniel Pantaleo niet te vervolgen voor de dood van Garner.

''Onze aanklagers zullen een onafhankelijk, grondig, eerlijk en snel onderzoek uitvoeren'', zei Holder. ''Naast ons eigen onderzoek worden ook alle gegevens bekeken die zijn verzameld tijdens het lokale onderzoek.'' Holder noemde de dood van Garner een ''tragedie''.

Protesten

Na de beslissing van de jury van woensdag om niet over te gaan tot vervolging gingen demonstranten in New York de straat op. De demonstranten liepen in een mars door de stad en er werden minstens dertig protesteerders gearresteerd. 

Burgemeester Bill de Blasio riep op om vreedzaam te betogen. "De community wordt niet geholpen door gewelddadige demonstraties of door winkels leeg te plunderen. Het enige wat helpt zijn vreedzame demonstraties. Dat is ook wat de familie Garner zou willen zien."

Tientallen mensen protesteerden eerder al in New York door een zogenaamde 'lie down' te doen. Ze protesteerden door te liggen op de grond op bepaalde plekken in New York.

De autoriteiten in New York bereidden zich de afgelopen dagen al voor op protesten in afwachting van de beslissing van de onderzoeksjury.

Bekijk video:

Vonnis

De beslissing kwam minder dan twee weken na die van een onderzoeksjury in de staat Missouri, die bepaalde dat agent Darren Wilson niet hoeft te worden vervolgd voor de dood van de zwarte tiener Michael Brown. Wilson schoot de ongewapende Brown eerder dit jaar dood.

Toen de jury in Ferguson met haar vonnis kwam sloeg de vlam in de pan. Protesten draaiden uit op rellen. De gouverneur had dagen daarvoor al de noodtoestand afgekondigd en de Nationale Garde werd ingezet tegen de woedende betogers.

Agent Daniel Pantaleo was in burger toen hij de 43-jarige Eric Garner in een wurggreep nam, iets wat volgens de regels van de politie van New York expliciet verboden is. Garner werd ervan verdacht sigaretten per stuk te verkopen op straat, wat illegaal is.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama sprak zich naar aanleiding van de zaak uit. "Dit is een Amerikaans probleem, niet alleen voor de donkere mensen, maar voor iedereen. Wij moeten als land geloven in ons systeem, alleen dan werkt het", aldus Obama.

"Als iemand in dit land niet gelijk wordt behandeld vanwege zijn huidskleur of afkomst is dat een groot probleem. Het is mijn taak als president om daar iets aan te gaan doen."

De advocaat van Garners familie kon het vonnis maar moeilijk geloven. "Ik ben eigenlijk verbijsterd dat deze onderzoeksjury - gezien het gefilmde bewijs, en het oordeel van de patholoog - er voor kiest hem niet te vervolgen. Het is echt ongelooflijk", aldus Jonathon Moore.

Wurggreep

De lijkschouwer oordeelde dat de wurggreep van de politie de primaire doodsoorzaak was, in combinatie met Garners overgewicht, astma en andere fysieke aandoeningen. 

Op videobeelden die door een omstander werden gemaakt was te zien hoe Garner zich verzette toen de agent hem probeerde te boeien. Hierop nam de agent hem in een wurggreep. Op de beelden was te horen hoe Garner "Ik kan niet ademen!" schreeuwde.

In een ander filmpje was te zien hoe Garner even later stil op de grond lag en de agenten en ambulancemedewerkers die om hem heen stonden geen poging deden hem weer bij kennis te brengen. 

Pantaleo werkt op het moment voor de politie. Het is volgens de interne regels verboden om arrestanten in een wurggreep te nemen, en dus werd hij op non-actief gezet. Ook kan hij nog gestraft worden voor het overtreden van de politieregels.

Rassenscheiding in Amerika nog altijd orde van de dag