Zeventien Amerikaanse staten klagen president Barack Obama aan vanwege zijn omstreden immigratieplan, waamee bijna vijf miljoen illegalen in het land kunnen blijven.

De staten vinden het besluit van Obama onwettig, aldus de Texaanse procureur-generaal Greg Abbott. Zijn staat leidt de aanklacht van de coalitie.

Dat plan werd in november onthuld en moet 4,7 miljoen illegalen onder strenge voorwaarden beschermen tegen uitzetting.

Obama passeerde bij het invoering van de plannen het Congres en gebruikte zijn presidentiële macht middels een decreet. Het zijn met name republikeinse staten die zich tegen het besluit van Obama hebben gekeerd.

Dwingen

Het plan zou de overheid dwingen om ''grote voordelen te gunnen aan individuen wiens gedrag in strijd is met de prioriteiten van het Congres'', aldus de republikeinse Abbott, die onlangs werd verkozen tot gouverneur.

''De president neemt afstand van zijn verantwoordelijkheid om de wetten toe te passen die door het Congres zijn aangenomen. Hij probeert de immigratiewet te herschrijven, terwijl hij dat niet mag'', aldus Abbott. 

Toen Obama het plan presenteerde, riep hij de oppositie op zich redelijk op te stellen. Maar die redelijkheid lijkt met deze stap van de staten ver te zoeken. Bovendien keerden ook veel conservatieve republikeinen in de landelijke overheid zich tegen de plannen.

Strijd uitstellen

John Boehner, die de republikeinen vertegenwoordigt in het Huis van Afgevaardigden, zei woensdag dat hij de strijd over het immigratieplan uit wilde stellen tot januari. Dan hebben de Republikeinen ook de macht in de Senaat. Maar de conservatieve zijde wilde daar niets van weten.

De kans bestaat dat deze groep republikeinen nu een stemming over het overheidsbudget gaat gebruiken als dwangmiddel om het immigratieplan van tafel te krijgen.

Volgende week donderdag moet die begroting zijn goedgekeurd, anders gaat de overheid net als vorig jaar op slot, een zogenoemde shutdown. De democraten keuren echter de begroting vermoedelijk wel goed.

Vijf miljoen

In de Verenigde Staten zijn in totaal ongeveer elf miljoen 'illegale' immigranten. Het plan van Obama is bedoeld om illegalen een kans te geven in de Verenigde Staten te verblijven zonder dat ze bang te hoeven zijn voor uitzetting.

Voorwaarde is dat zij minstens vijf jaar in de VS verblijven, zich registreren en een ouder zijn van 'legale' inwoners van het land. Het plan is geen generaal pardon.

Deze bijna vijf miljoen immigranten krijgen na een aantal 'background checks' een nieuwe legale status. Daarna mogen ze gewoon werken en leven in de VS. Ook dienen ze belasting te betalen, en maken ze aanspraak op zorgverzekering. Ze kunnen, zoals Obama het zei, "uit de schaduw stappen".

Waarom Obama's immigratiespeech zo veel stof doet opwaaien