Een blanke politieman uit New York wordt niet vervolgd voor de dood van een zwarte Amerikaan tijdens zijn arrestatie.

Dat heeft een jury in de Verenigde Staten (VS) woensdag besloten, zei de advocaat van de omgekomen man.

De beslissing komt minder dan twee weken na die van een onderzoeksjury in de staat Missouri, die bepaalde dat agent Darren Wilson niet hoeft te worden vervolgd voor de dood van de zwarte tiener Michael Brown. Wilson schoot de ongewapende Brown eerder dit jaar dood.

Agent Daniel Pantaleo was in burger toen hij de 43-jarige Eric Garner in een wurggreep nam, iets wat volgens de regels van de politie van New York expliciet verboden is. Garner werd ervan verdacht sigaretten per stuk te verkopen op straat, wat illegaal is.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama spreekt zich naar aanleiding van de zaak uit. "Dit is een Amerikaans probleem, niet alleen voor de donkere mensen, maar voor iedereen. Wij moeten als land geloven in ons systeem, alleen dan werkt het", aldus Obama.

"Als iemand in dit land niet gelijk wordt behandeld vanwege zijn huidskleur of afkomst is dat een groot probleem. Het is mijn taak als president om daar iets aan te gaan doen.

Ongeloof

De advocaat van Garners familie kon het vonnis maar moeilijk geloven. "Ik ben eigenlijk verbijsterd dat deze onderzoeksjury - gezien het gefilmde bewijs, en het oordeel van de patholoog - er voor kiest hem niet te vervolgen. Het is echt ongelooflijk", aldus Jonathon Moore.

De lijkschouwer oordeelde dat de wurggreep van de politie de primaire doodsoorzaak was, in combinatie met Garners overgewicht, astma en andere fysieke aandoeningen. 

Op videobeelden die door een omstander werden gemaakt was te zien hoe Garner zich verzette toen de agent hem probeerde te boeien. Hierop nam de agent hem in een wurggreep. Op de beelden was te horen hoe Garner "Ik kan niet ademen!" schreeuwde.

In een ander filmpje was te zien hoe Garner even later stil op de grond lag en de agenten en ambulancemedewerkers die om hem heen stonden geen poging deden hem weer bij kennis te brengen. 

Pantaleo werkt op het moment voor de politie. Het is volgens de interne regels verboden om arrestanten in een wurggreep te nemen, en dus werd hij op non-actief gezet. Ook kan hij nog gestraft worden voor het overtreden van de politieregels.

Protesten

Burgemeester Bill de Blasio roept op om vreedzaam te betogen. "De community wordt niet geholpen door gewelddadige demonstraties of door winkels leeg te plunderen. Het enige wat helpt zijn vreedzame demonstraties. Dat is ook wat de familie Garner zou willen zien."

Tientallen mensen protesteren na de uitspraak in New York door een zogenaamde 'lie down' te doen. Ze protesteren door te liggen op de grond op bepaalde plekken in New York.

De autoriteiten in New York bereidden zich de afgelopen dagen voor op protesten, in afwachting van de beslissing van de onderzoeksjury, ofschoon een protest in augustus na het incident vreedzaam verliep.

Toen de jury in Ferguson met haar vonnis kwam sloeg de vlam in de pan. Protesten draaiden uit op rellen. De gouverneur had dagen daarvoor al de noodtoestand afgekondigd en de Nationale Garde werd ingezet tegen de woedende betogers.