De Verenigde Staten willen nog altijd niet met Iran samenwerken in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS).

"We zijn niet van gedachte veranderd", laat het Witte Huis woensdag weten na berichten over het wel of niet meedoen van Iran aan de luchtaanvallen in Irak.

Afgelopen dagen ontstond verwarring over deelname van Iran. Eerst zou Iran wel bommen hebben gegooid op IS in Irak, toen weer niet en nu lijkt het erop dat dat toch wel het geval was.

Dinsdag zei het Amerikaanse ministerie van Defensie dat Iran ook had gebombardeerd en bevestigde daarmee berichten uit Israëlische media. Die schreven dat een Iraanse straaljager boven Irak was gesignaleerd.

Woensdagochtend werd dat tegengesproken door een Iraanse functionaris. Volgens hem is samenwerking met de VS ondenkbaar en is "Iran nooit betrokken geweest bij luchtaanvallen op IS''.

Bufferzone

Maar woensdagavond zei een Iraanse politicus, Hamid Reza Taraghi, tegen The New York Times dat Iraanse gevechtsvliegtuigen afgelopen week wel degelijk bommen hebben gedropt vlak bij een bufferzone bij de Iraanse grens.

"We tolereren geen enkele bedreiging in deze zone", aldus Taraghi. Een Amerikaanse functionaris zei tegen de Amerikaanse krant dat de Iraanse bombardementen overigens niet betekenen dat Iran wil samenwerken met de VS.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS