De geplande executie van de Amerikaan Scott Panetti is kort voor de terechtstelling op last van de rechter voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De man die leidt aan schizofrenie had woensdag en dodelijke injectie moeten krijgen maar "ingewikkelde juridische vragen" maken dat volgens een federaal hof van beroep op dit moment niet mogelijk.

Advocaten van de verdediging hadden om opschorting van de straf gevraagd om vast te kunnen laten stellen of Panetti mentaal gezond genoeg is om te worden geëxecuteerd. De man had in 1992 zijn schoonouders doodgeschoten.

Al in 1978 werd bij hem de diagnose schizofrenie gesteld en hij heeft meer dan een dozijn keer in een inrichting gezeten voor behandeling, schrijft de krant Austin American Statesman woensdag.

De verdediging vindt executie van Panetti in strijd met de Amerikaanse grondwet omdat hij mentaal te ziek is. Het Openbaar Ministerie zegt dat opgenomen gesprekken van de veroordeelde in de gevangenis bewijzen dat hij wel degelijk kan worden geëxecuteerd.

De zaak van Panetti trok afgelopen tijd nationaal en internationaal grote aandacht.