De Zweedse minderheidsregering heeft woensdag besloten om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Deze zullen worden gehouden op 22 maart.

Dat heeft de premier van Zweden, Stefan Löfven, aangekondigd op een persconferentie. De laatste verkiezingen waren in september dit jaar.

Eerder op de dag weigerde het Zweedse parlement in te stemmen met de voorgestelde begroting voor volgend jaar. Daardoor ontstond een acute kabinetscrisis.

In totaal stemden 153 afgevaardigden voor de begroting. 182 parlementariërs stemden voor het alternatief dat was voorgelegd door de oppositie. Löfven had van tevoren aangeven niet te zullen regeren met een begroting van de oppositie.

Löfven liet weten aan te blijven als premier tot er verkiezingen zijn gehouden. "We zijn bereid met diverse partijen samen te werken", zei hij. "Er is echter één partij waarmee we niet zullen samenwerken en dat zijn de Zweedse Democraten (SD). Ik kan de Zweedse Democraten de voorwaarden niet laten bepalen." 

Die partij beschikt sinds de verkiezingen van september over de sleutel naar parlementaire meerderheid.

Druppel

De twee traditionele machtsblokken centrumlinks en centrumrechts hebben geen van beide voldoende steun om een stabiele regering te vormen.

Het dreigement van de SD om elke begroting van elke minderheidscoalitie te torpederen als die niet zou toegeven aan de eis voor een nieuw stringent immigratiebeleid, was voor Löfven de druppel. Met nieuwe verkiezingen hoopt hij op een andere samenstelling van het parlement, waarbij de SD niet langer de dienst uitmaakt.

De centrumlinkse regering trad pas twee maanden geleden aan.

Video: Zweedse regering schrijft verkiezingen uit