Turkije is gedaald op de jaarlijkse corruptieranglijst van Transparency International (TI). 

Van de honderd mogelijke punten kreeg het land er 45, vijf minder dan vorig jaar. Het land zakt dit jaar elf plaatsen op de lijst van minst corrupte landen, naar plek 64, en is daarmee een van de belangrijkste dalers. 

Het anticorruptiebureau TI wijt de verslechtering in Turkije vooral aan de politieke situatie in het land onder president Tayyip Recep Erdogan.

Na de demonstraties tegen de regering van afgelopen jaar is de vrijheid van meningsuiting ingeperkt en worden journalisten vervolgd en opgesloten. Corruptie is het hoogst in landen met een instabiel politiek klimaat, aldus TI.

Hekkensluiter

Ook China, Angola, Malawi en Rwanda leverden veel punten in, terwijl onder meer Ivoorkust en Egypte vijf punten winst pakten. In Europa zijn Griekenland en Italië hekkensluiter met elk 43 punten op een gedeelde 69e plaats. Nederland staat achtste. 

Transparency International stelt de ranglijst van de minst corrupte landen samen op basis van peilingen, onderzoeken en gesprekken met landenanalisten, burgers en zakenmensen in binnen- en buitenland. Hoe meer punten, hoe minder corrupt een land is.

Ranglijst

Denemarken staat net als vorig jaar bovenaan de ranglijst met 92 punten, gevolgd door Nieuw-Zeeland met 91 en Finland met 89 punten. Nederland staat net als vorig jaar achtste in de lijst, met 83 punten.

Op de laatste plaats in de lijst staan Noord-Korea en Somalië met acht punten, net voor Sudan en Afghanistan met elf en twaalf punten.