Duizenden Duitsers herdenken woensdag de 23-jarige Tugce Albayrak. De jonge vrouw van Turkse afkomst is uitgegroeid tot symbool van burgermoed, nadat ze haar hulp aan twee meisjes die werden lastiggevallen met de dood moest bekopen.

De studente schoot op 15 november twee meisjes te hulp die in een filiaal van McDonald's in Offenbach werden lastiggevallen door een groepje mannen.

Kort daarna werd ze op de parkeerplaats tegen de grond geslagen, vermoedelijk door een 18-jarige jongen die bij het eerdere opstootje betrokken was. Hij zit vast.

Het slachtoffer raakte in coma. Afgelopen vrijdag, op haar 23e verjaardag, besloten haar ouders de apparatuur die haar lichaam in leven hield los te laten koppelen, waarna ze overleed.

Video: Duitsland neemt afscheid van Albayrak

Veel mensen

De zaak heeft in Duitsland en daarbuiten veel losgemaakt. Bij de uitvaart worden dan ook veel mensen verwacht, onder wie premier Volker Bouffier van de deelstaat Hessen en de Turkse ambassadeur in Duitsland.

President Joachim Gauck schreef de ouders van de jonge vrouw dat hij "geschokt is door deze verschrikkelijke daad. Ons hele land rouwt met u".

150.000 steunbetuigingen

Dat inderdaad veel mensen meeleven, blijkt onder meer uit de 150.000 steunbetuigingen aan een petitie die ervoor pleit om Tugce Albayrak een staatsonderscheiding te geven voor haar moedige optreden, ook al is dat eigenlijk postuum niet mogelijk. De regering kijkt of een uitzondering kan worden gemaakt.

"Ze is een heldin tegen wil en dank", schreef de Süddeutsche Zeitung over de jonge vrouw. "Haar reflex van menselijkheid heeft haar het leven gekost."