De internationale coalitie tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft zo'n duizend luchtaanvallen uitgevoerd op de extremisten in Syrië en Irak.

De door de VS geleide coalitie heeft IS ernstige schade toegebracht, maar de strijd kan nog jaren duren.

Dat stelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, woensdag in Brussel tijdens de eerste bijeenkomst van ministers van de landen van de zogenoemde anti-IS-coalitie.

De VS hadden de coalitie begin september in het leven geroepen. Voor Nederland is minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken aanwezig. Ook Nederland voert luchtaanvallen uit.

De anti-IS-coalitie ondersteunt tegenstanders van de terreurbeweging in Irak en Syrië met wapens en bombardeert posities van de extremisten.

Iran

Iran heeft geen bombardementen uitgevoerd op IS in Irak. Dat heeft een hoge Iraanse functionaris woensdag verklaard tegenover persbureau Reuters. De naam van de functionaris is niet bekendgemaakt.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie had maandag gezegd dat ook Iran bommen op IS heeft gegooid, net als de door de VS geleide coalitie in Syrië. Hij bevestigde daarmee berichten in Israëlische media. Die schreven dat een Iraanse straaljager boven Irak was gesignaleerd.

''Iran is nooit betrokken geweest bij luchtaanvallen op IS''', zei de anonieme functionaris woensdag. Hij zei er bij dat samenwerking met de VS in zulke operaties voor Iran onbestaanbaar zou zijn.

Video: Iran ontkent luchtaanvallen te hebben uitgevoerd

Assad

De Syrische president Bashar al-Assad noemt de luchtaanvallen die de internationale coalitie uitvoert op doelwitten van IS, niet doeltreffend noch serieus. Dat heeft de president gezegd in een interview.

Volgens Assad hebben de aanvallen, die inmiddels al twee maanden lang plaatshebben, nog geen tastbare resultaten opgeleverd. Bovendien beschuldigt Assad in het vraaggesprek met het tijdschrift Paris Match Turkije ervan dat het de opstandelingen direct blijft steunen.

Assad zei voorts dat Syriërs "nooit zullen toestaan dat het land een speeltje wordt in handen van het Westen".

Geen westerse grondtroepen

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) gaf na het overleg aan dat grondtroepen in de strijd tegen IS essentieel zijn, maar dat dit (nog) niet zal worden gerealiseerd door westerse militairen. 

Volgens Koenders was er bijna niemand die al wil spreken over de inzet van troepen van buiten de regio. Hij stelt dat er een "allereerste begin" van voortgang is geboekt bij de bestrijding van IS. Maar is het een zaak "van lange adem."

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS