Bij een kerncentrale in het zuidoosten van Oekraïne is een ongeluk gebeurd. Dat heeft premier Arseni Jatsenjoek woensdag gezegd.

Het ongeluk deed zich voor in de Zaporizhye-centrale, de grootste kerncentrale in Europa. De ernst van het voorval lijkt echter mee te vallen.

De Oekraïense minister van Energie, Volodimir Demsjisjin, heeft in een verklaring laten weten dat er geen ernstig gevaar is voor de omgeving of de volksgezondheid. Ook de reactor zelf is volgens Demsjisjin niet in gevaar, zo meldt Reuters.

Demsjisjin bevestigt berichtgeving van Reuters dat het probleem lag bij de stroomvoorziening en niet bij de stroomproductie.

Blackouts

Het ongeluk zou in Oekraïne de afgelopen dagen hebben geleid tot 'blackouts' in de stroomvoorziening. Het land kampt al met grote problemen op dat gebied. De reactor zal naar verwachting komende vrijdag weer op volle kracht werken.

De centrale ligt ongeveer 300 kilometer ten westen van het door de pro-Russische separatisten gecontroleerde Donetsk. Ook ligt Zaporizhye niet ver van het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. 

Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) heeft laten weten vooralsnog geen commentaar te willen geven op het ongeluk. Landen zijn onder een internationaal verdrag verplicht het IAEA op de hoogte te stellen van een nucleair ongeluk dat ook voor omliggende landen gevolgen kan hebben.

Video: Oekraïne meldt ongeval kerncentrale