In Israël zal op 17 maart 2015 gestemd worden over een nieuw parlement. 

Dat meldt de Israëlische krant Haaretz

Dinsdag ontsloeg de Israëlische premier Benjamin Netanyahu twee ministers. Hij zette Yair Lapid en Tzipi Livni, respectievelijk minister van financiën en justitie, aan de dijk en verklaarde dat er 'zo snel mogelijk' verkiezingen worden gehouden. 

Met het vertrek van het tweetal, dat de laatste tijd fel van leer trok tegen Netanyahu's beleid, verloor de regeringscoalitie haar meerderheid in de Knesset. ''We moeten zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen houden en een nieuwe stabiele regering vormen'', zei de premier dinsdag tijdens een persconferentie.

De rechtse Netanyahu is woedend over de kritiek uit het centrum van zijn centrumrechtse coalitie van vijf partijen. Hij heeft naar eigen zeggen genoeg van de ''oppositie van binnen de regering''. Hij beschuldigde Lapid en Livni ervan een coup tegen hem te hebben ondernomen. De nieuwe verkiezingen worden dit voorjaar verwacht.

Wankel

Lapid leidt Yesh Atid (Er is Toekomst), in grootte de tweede partij van Netanyahu's coalitie. Livni leidt Hatnuah (De Beweging). De wankele coalitie is de derde regering die wordt geleid door Netanyahu van de rechtse partij Likud (Eenheid).

De wankele coalities zijn de Israëlische politiek eigen. Sinds 1992 is de gemiddelde levensduur van een Israëlisch kabinet 2,5 jaar. De huidige coalitie is twintig maanden oud. 

Chronologie: Onrust en geweld in Jeruzalem

Waarom er een eeuwige strijd is om de Tempelberg