De politie onderzoekt de rol van de stiefvader van Michael Brown, de zwarte tiener die werd doodgeschoten door een blanke agent, bij de rellen in Ferguson.

Dat meldt AP woensdag.

Stiefvader Louis Head riep opmerkingen over straat nadat de jury had bepaald dat de desbetreffende agent niet wordt vervolgd. Hij riep dingen als "Steek alles in brand". Twaalf winkels en anders bedrijfspanden brandden die avond uit.

De stiefvader wordt ondervraagd door de politie als onderdeel van het bredere onderzoek naar de rellen. Zijn advocaat noemt de opmerking van Head een die voortkwam uit "rauwe emotie" en "totaal ongepast".

"De uitspraken die Louis Head heeft gedaan worden ook onderzocht'', zei een politiewoordvoerder dinsdag (Amerikaanse tijd). Dit maakt onderdeel uit van een onderzoek naar misdaden die tijdens de rellen zijn gepleegd, zoals brandstichting, diefstal en vernieling.

Protest

De schietpartij op 9 augustus, waarbij een blanke agent een ongewapende zwarte tiener dood schoot, leidde tot felle protesten, niet alleen in Ferguson maar ook in andere Amerikaanse steden.

Ook maandag zijn veel mensen de straat opgegaan om zich solidair te tonen met de betogers in de stad Ferguson. Door het hele land liepen mensen weg van hun werk of universiteit. Onder meer in New York, San Francisco, Chicago en Washington werd er geprotesteerd.

Bij de University of Missouri-St. Louis, verzamelden tientallen studenten zich bij de bibliotheek. Sommigen liepen met hun handen in de lucht, een gebaar dat symbool is komen te staan voor de protestbeweging. 

Training

President Barack Obama heeft het Congres om 263 miljoen dollar (ruim 210 miljoen euro) gevraagd voor een betere uitrusting en training van de medewerkers van de veiligheidsdiensten. Ook stelt hij een commissie in die moet adviseren over verbetering van de werkwijze van de politie.

Het geld moet onder meer worden besteed aan agenten die camera's op hun lichaam gaan dragen. Met de maatregelen reageert de Amerikaanse president op de rellen.

Vijf dingen die u moet weten over de rellen in Ferguson | Lees alles over Ferguson op ons dossier

Chronologie onrust Ferguson