De Israëlische Premier Benjamin Netanyahu lijkt aan te sturen op vervroegde verkiezingen in Israël.

''We moeten zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen houden en een nieuwe stabiele regering vormen'', zei de premier dinsdag tijdens een persconferentie.

Volgens AP heeft Netanyahu twee ministers uit zijn kabinet ontslagen die de afgelopen weken felle kritiek uitten tegen de premier.  Het gaat om de minister van Financiën Yair Lapid en de minister van Justitie Tzipi Livni.

De rechtse Netanyahu is woedend over de kritiek uit het centrum van zijn centrumrechtse coalitie van vijf partijen. Hij heeft naar eigen zeggen genoeg van de ''oppositie van binnen de regering''. Hij beschuldigde Lapid en Livni ervan een coup tegen hem te hebben ondernomen. De nieuwe verkiezingen worden dit voorjaar verwacht.

Video: Netanyahu stuurt aan op vervroegde verkiezingen

Wankel

Lapid leidt Yesh Atid (Er is Toekomst), in grootte de tweede partij van Netanyahu's coalitie. Livni leidt Hatnuah (De Beweging). De wankele coalitie is de derde regering die wordt geleid door Netanyahu van de rechtse partij Likud (Eenheid).

De wankele coalities zijn de Israëlische politiek eigen. Sinds 1992 is de gemiddelde levensduur van een Israëlisch kabinet 2,5 jaar. De huidige coalitie is twintig maanden oud. De nieuwe verkiezingen worden dit voorjaar verwacht.

Laffe daad

De beslissing ministers te ontslaan is volgens Lapid ''een laffe daad en onbeheerst''. Hij waarschuwt ervoor dat vervroegde verkiezingen slecht zijn voor de economie en de Israëlische maatschappij.

Recente peilingen geven aan dat Lapids en Livni's partij zetels zullen verliezen bij een nieuwe stembusgang. Yesh Atid en Hatnuah zijn meer dan andere coalitiegenoten geneigd om een akkoord te sluiten met de Palestijnen.