Nederland neemt begin volgend jaar met honderden militairen deel aan een proef van de nieuwe NAVO-flitsmacht bij de grens met Rusland, samen met de Duitsers en Noren.

Daarbij wordt getest hoe snel militairen aan de oostgrens van het bondgenootschap kunnen staan om de Russen af te schrikken.

Het is nog onduidelijk om hoeveel manschappen het gaat. Bij de Nederlanders kan het aanvankelijk om een paar honderd militairen gaan, uiteindelijk om honderden meer.

Dat zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken na overleg dinsdag met zijn NAVO-collega's in Brussel.

Nederland, Duitsland en Noorwegen gaan voor de proef een voorlopige flitsmacht opzetten, die in de praktijk verder wordt ontwikkeld. NAVO-topman Jens Stoltenberg roemde het initiatief als ''sterk signaal van solidariteit binnen de NAVO.''

Dreigingen

Met de nieuwe macht wil de NAVO bedreigde bondgenoten zo snel mogelijk, binnen enkele dagen, te hulp schieten. Tot de oprichting werd besloten op de NAVO-top begin september in Wales.

''Wij bijten het spits af'', aldus Koenders. De NAVO beschouwt de flitsmacht als nieuwe spits van de bestaande NAVO-interventiemacht, die op zijn vroegst pas na enkele dagen inzetbaar is.

De samenwerking met de Duitsers gaat via het Duits-Nederlandse legerkorps in het Duitse Münster.

Gerust

De NAVO-landen kwamen dinsdag ook overeen om voorlopig de maatregelen te handhaven die de buurlanden van Rusland gerust moeten stellen.

Het gaat onder meer om patrouillevluchten boven de Oostzee en de legering van troepen in landen als Polen en de Baltische staten.